Atikamu thema's

Atikamu dans & yoga is een practice die bedoeld is om het zelfbewustzijn te ontwikkelen. Met behulp van Thema's gaan we verschillende lagen van ons verkennen, onderzoeken en ervaren.

Deze thema's kunnen aangeboden worden in de korte cursussen, workshops, prive lessen, coaching sessies, thema avonden (in combinatie met andere collega's), Atikamu Dans & Yoga verdiepingscursus.

 

Bewegen en ontspannen:

Bewegen en ontspannen, in en ontspanning is een samenwerking tussen lichaam en geest. Als de één geen rust kan vinden dan zal de ander daar last van hebben.

Als je je ontspannen voelt, lekker in je vel zit,  ontstaat er in jezelf een verbinding tussen het hart, buik en hoofd. Door deze open verbinding groeien we in de richting die bij ons hoort, je handelt vanuit je eigen wijze.

Onbewust houden we veel spanning vast in het lichaam. Door bewust te worden van ons lichaam en er naar te luisteren kunnen we met ons lichaam samenwerken.

Met behulp van oa Dans, Yoga en ontspanningstechnieken, gaan we het belang ervaren van bewegen en ontspanning. We gaan bewust aandacht schenken hoe we spanning los kunnen laten uit ons lichaam en geest, zodat we in onze eigen kracht kunnen gaan staan.

 

Gronding:

Gronding geeft een gevoel van stabiliteit en rust. Er is een balans tussen bewegen en ontspannen. Het zorgt voor een oorspronkelijke houding en er ontstaat ruimte en rust in de geest. Je voelt je gelukkig, vitaal en in Harmonie. Je bent in balans met jezelf en je omgeving.

Goed gegrond zijn is de basis, het fundament, voor alles wat we doen.

Door gronding is het contact met het lichaam volledig, de energie is in balans en het stroomt.

Het geeft je een gevoel van stabiliteit, rust , en evenwicht.

Gronding is de basis van alle lessen van Dans & Yoga. Je kan op veel verschillende manieren werken aan je Gronding (oa een massage, een heerlijke wandeling, tuinieren, yoga houdingen en series). Tijdens deze les gaan we extra aandacht schenken aan onze gronding met behulp van grondingsoefeningen.

 

Lichaamshouding:

Basis houding, kernstabiliteit, alignement (centrale as), lichaamstaal.

Alignement zorgt er voor dat alle elementen ten opzichte van elkaar op de juiste manier gerangschikt worden, dit zorgt voor een neutrale positie en een stevige basis. Dit heeft zowel invloed op lichaam en geest. Je kan het ook beschrijven als centrale as, loodlijn, juiste positie, juiste opstelling.  Het brengt niet alleen ons lichaam in de juiste positie maar zorg ook voor balans en harmonie.

Door te centreren kan de energie vrijuit door ons heen stromen. We gaan, met behulp van oefeningen, extra aandacht schenken aan onze lichaamshouding, kernstabiliteit en wat voor een invloed het heeft op je lichaam, energie, beweging en gedachten.

 

Lichaamsflow:

Vloeiende beweging (van Oa, Druyoga, dans, en tai chi) maken de adembeweging, energie sneller en vollediger vrij. De golvende bewegingen en adembeweging zorgen voor levenskracht en energie. De nadruk op vloeiende bewegingen in een groot aantal houdingen, versterken de houdingsspieren en ontspannen de bewegingspieren.  Door je bewegingen zacht te maken, door je bewust te worden van je aardecontact (je gronding) sta je flexibel maar toch krachtig in het leven. Het helpt blokkades op te lossen en (adem)bewegingsruimte te creëren. Tijdens deze les gaan we met behulp van oa Dru Yoga en dans gaan bewust aandacht schenken aan je eigen lichaamsflow.

 

Adembeweging:

Door de beweging, houdingen en ademoefeningen, maak je kracht, flexibiliteit en ruimte in je lichaam vrij. Dit bevordert je adembeweging. Je zal ontdekken hoe je de adem op verschillende delen van je lichaam kan richten. Je kan jezelf nieuwe kracht geven en spanning en pijn loslaten.

Met behulp van oa Dans, Yoga en ademtechnieken gaan we bewust aandacht schenken aan onze ademruimte.

 

Energie in beweging:

Gezondheid heeft alles te maken met energie die in beweging is en stroomt.

Alles binnen en buiten het lichaam wordt aangestuurd door energie, denk hierbij oa aan de zon, de liefde, sporten.

De zo genoemde levens energie bezit kenmerken die steeds veranderen. Deze energie beweegt voortdurend door ons en om ons heen. Het stroomt dag en nacht , door de seizoenen heen en onder steeds veranderende omstandigheden.

De energie kan je op 2 manieren beïnvloeden:

-Van binnenuit door bv adem, meditatie/visualisatie, voedsel, chakra’s 

-Van buitenaf door bv omgeving, mensen, sporten, de natuur, behandelingen (bv Siatsu, Reiki)

Tijdens deze les gaan we met behulp uit oa: Dans, Yoga, visualisaties en (chakra)healing bewust aandacht schenken aan de beweging van onze energie.

 

De kracht van aandacht:

We zijn een geheel van denken, doen en voelen in betrekking tot de wereld om ons heen en in relatie tot ons welbevinden.

“Alles wat je aandacht geeft  groeit”

Bij positieve aandacht gaat de energie stromen, we ervaren meer lucht, ruimte en onze adem word vollediger.

Negatieve aandacht blokkeert de energie, dit geeft druk, spanning, en kan pijn of ziektes veroorzaken.

Tijdens deze les gaan we de kracht van aandacht ervaren met oa behulp van Dans & Yoga, visualisatie en aandacht oefeningen.

 

Bewegen tussen dualiteiten:

Er is een constante beweging tussen Dualiteiten (tegenstellingen).  Ze zijn elkaars tegenstellingen maar vullen elkaar altijd aan en zijn in elke beweging en natuurverschijnsel te vinden.

Het kan je veel ruimte geven als je je daar bewust van bent, want dan heb je keuzemogelijkheden. Je zit niet vast in een systeem tenzij je er maar 1 kant van beleeft.

Door te leven ervaren we de dualiteiten die kenmerkend zijn op Aarde.

Groei en ontwikkeling is een constant proces van balanceren om evenwicht te vinden tussen deze dualiteiten.

Met oa yoga Dans & Yoga  gaan we aandacht schenken aan het balanceren tussen dualiteiten.

 

In verbinding bewegen:

Leven is niet alleen beweging maar ook verbondenheid.

We leven in continu verbinding met alles om ons heen. We zijn altijd in relatie met de natuur, mensen, en materiaal.

Dans & yoga in verbondenheid:

Dans & Yoga zorgt ervoor dat je lichaam weer als 1 geheel gaat voelen. Doordat we met een thema werken is er een wisselwerking tussen beleving en beweging en werken lichaam en geest op elkaar in. In een groep word je bewust hoe je met anderen verbonden bent en hoe soortgelijk onze problemen zijn. Je kan je door dans & yoga ook steeds meer een onderdeel voelen van het grote geheel. Door Dans & Yoga kan je ook een soort van sprong maken naar een andere dimensie waarin tijd en ruimte wegvallen dit kan je als “Zijn” ervaren.

Tijdens deze les gaan we met oa met Dans & Yoga en zintuigenspel, onze verbinding in beweging ervaren met jezelf maar ook met alles om je heen.

 

Dans je vrij:

"Laat je leiden door je gevoel". De meeste dansvormen zitten vol techniek en vaste passen. Maar in Atikamu “dans je vrij” bepaal je je eigen beweging. Het is een ontdekkingsreis op muziek naar jou gevoel, naar jou ritme. Niks is goed en niks is fout, je danst jou eigen dans. 
Met behulp van oa (Dru) yoga, grondingstechnieken, muziek, thema’s en vooral veel vrije dans zoeken we de verbinding op met je eigen lichaam, gevoel, beweging en de ruimte om je heen. Daarnaast bied ik ook allerlei mogelijkheden om je beweging te onderzoeken, te verruimen, vergroten of misschien wel te verkleinen. Hierin kunnen we ons ook door elkaar laten inspireren. 
Tijdens deze les word er niet gepraat maar gevoeld en gedanst. Het kan je plezier brengen maar ook de emoties en spanningen in je lichaam die vastzitten weer in beweging brengen, opruimen en je energie weer vrijuit laten stromen. Als je je er helemaal aan over kan geven kan het heel meditatief werken zodat je even de boel de boel kan laten en totaal even opgaan in het hier en nu.
Je lichaam en gevoel smelten samen en danst vanuit je hart.